Bronnen

Onderhouds- en
reinigingshandleiding

Bij een correcte installatie en onderhoud zullen TimberTech-producten u jarenlang woonplezier buiten bezorgen.

Onderhouds- en reinigingshandleiding

Download een pdf

Terrain-, Tropical-
en Legacy-collecties

Aanbevolen producten

Gefeliciteerd met uw nieuwe TimberTech®-terras. Wij weten dat u het schoon en in perfecte staat wilt houden. Daarom geven we u hier een paar tips over de beste producten en methoden om uw TimberTech-terras prachtig te houden.

Deze aanbevolen producten kunt u bij veel doe-het-zelf winkels kopen of u kunt ze online bestellen. Zorg er altijd voor dat u de specifieke informatie van de fabrikant van het schoonmaakproduct hebt gelezen en volg de instructies op, voordat u een product op het TimberTech-terras gebruikt.

Borstels

Gebruik van de correcte borstel is heel belangrijk zodat deze het oppervlak schoonmaakt, maar niet het oppervlak beschadigt of dof maakt. Wij adviseren een middelharde kunststof terrasborstel te gebruiken. Gebruik geen borstel met natuurlijke vezels op gecoat composiet, omdat dit het oppervlak dof kan maken.

Schoonmaakmiddel

Gebruik voor een algemene periodieke reiniging een oplossing van milde vloeibare zeep en water. Dawn Ultra® geeft de beste resultaten. Voor vuil, modder, klei of oppervlaktevervuiling die moeilijker te verwijderen is, moet een allesreiniger worden gebruikt.

*Let op dat schoonmaakmiddelen voor composiet terrasdelen zoals Corte Clean®, Thompson’s® Water Seal®—Oxy Action, Olympic® Deck Cleaner of andere schoonmaakmiddelen speciaal voor composiet terrasdelen in poeder- of vloeibare vorm niet mogen worden gebruikt voor de TimberTech Terrain-, Tropical- of Legacy-collecties. De terrasdelen van de TimberTech Terrain-, Tropical- en Legacy-collectie zijn gecoat materiaal waarvan de omhulling niet gemaakt is van een hout/kunststof-composiet.

Procedures voor schoonmaken

Voor het schoonmaken van plekken of van de volledige oppervlakte heeft u een emmer water nodig met een van de aanbevolen borstels met uitschuifbare hendel en een aanbevolen schoonmaakmiddel.

Werk alleen op kleine hanteerbare gebieden. Maak niet in direct zonlicht schoon, omdat de uv-straling en de warmte het oppervlak snel zal drogen terwijl u het probeert schoon te maken.

Breng op het gebied een ruime hoeveelheid van het aanbevolen schoonmaakmiddel aan en laat dit 30-60 seconden intrekken. Laat het schoonmaakmiddel niet opdrogen of verdampen, voordat u begint te schrobben. Spoel het gebied met een ruime hoeveelheid water na het schrobben.

Gebruik de aanbevolen borstel met uitschuifbare hendel en schrob met een gemiddelde kracht eerst in de richting van de nerf en vervolgens tegen de nerf van de oppervlaktestructuur in. Laat het behandelde gebied niet opdrogen, voordat u het zorgvuldig afspoelt, anders drogen de vuilresten op de oppervlaktestructuur.

Spoel het behandelde gebied zorgvuldig af met schoon water en laat dan het gebied volledig in de wind drogen. Let op dat resten van schoonmaakmiddelen een lastig te verwijderen laagje op het oppervlak kan achterlaten, dus spoel altijd zorgvuldig af en laat nooit het schoonmaakmiddel opdrogen/verdampen vóór het afspoelen.

TwinFinish®-, ReliaBoard®-
& DockSider-collecties

Aanbevolen producten & procedures

Hoewel alle TimberTech®-producten onderhoudsarm zijn, raden wij aan ze regelmatig schoon te maken om het product zo lang mogelijk mooi te houden. TwinFinish, ReliaBoard en DockSider zijn composiet producten en moeten anders schoongemaakt worden dan gecoate composiet producten.

Deze aanbevolen producten kunt u bij veel doe-het-zelf winkels kopen of u kunt ze online bestellen. Zorg er altijd voor dat u de specifieke informatie van de fabrikant van het schoonmaakproduct hebt gelezen en volg de instructies op, voordat u een product op het TimberTech-terras gebruikt.

Hogedrukreiniging

Voor het schoonmaken van TimberTech-producten kan een hogedrukreiniger worden gebruikt. De aanbevolen maximum druk voor TimberTech-terrassen is 1500 psi. Gebruik een waaierspuitkop en het juiste schoonmaakmiddel. Spuit in de richting van het borstel-/nerfpatroon om beschadiging te voorkomen. Zorg dat u het materiaal niet beschadigt en neem bij het gebruik van een hogedrukreiniger altijd de juiste voorzorgsmaatregelen in acht.

Schoonmaakmiddel

De aanbevolen schoonmaakmiddelen voor een periodieke schoonmaak of voor gebruik met ReliaBoard, TwinFinish en DockSider zijn onder andere:

  • Wash Safe Spray and Clean Composite Deck Cleaner
  • Resist Mist Composite Deck Cleaner
  • Corte Clean
  • Super Deck Composite Deck Cleaner
  • Thompson’s Water Seal—Oxy Action

Vet, vuil, tannine- en schimmelvlekken

TimberTech® hout/kunststof composiet producten zijn zo ontwikkeld dat schimmelvorming en vlekken worden tegengegaan. Spuit uw TimberTech-producten regelmatig schoon met een slang. Zelfs als het er schoon uitziet, is het belangrijk de ophoping van pollen/vuil te voorkomen. Schimmelvlekken kunnen ontstaan als er vocht, pollen en/of vuil aanwezig zijn. Schimmel heeft een voedingsbron nodig om op te groeien, zoals gras, pollen, vuil, gruis, hout en houthars.

Door het oppervlak schoon en droog te houden, kunt u schimmelvorming het beste tegengaan. Zorg dat het water goed van het terras wordt afgevoerd. Zorg ervoor dat bij TimberTech TwinFinish, DockSider en ReliaBoard er ruimte is tussen de planken voor een goede waterafvoer.

Schoonmaakmiddel

Aanbevolen schoonmaakmiddelen voor verwijdering van schimmel en/of grondige schoonmaak zijn:

  • Wash Safe Spray and Clean Composite Deck Cleaner
  • Resist Mist Composite Deck Cleaner

Tanninevlekken

Zoals bij elk product op houtbasis kan bij kunststof-houtcomposiet producten van TimberTech (ReliaBoard, TwinFinish en DockSider) een natuurlijk proces optreden waarbij tanninevlekken ontstaan. Dit proces kan tijdelijke verkleuring veroorzaken die onder invloed van zware regenval en uv-straling langzaam verdwijnt. In de meeste gevallen duurt dit proces 8-10 weken, maar dit kan verschillen afhankelijk van de locatie en specifieke toepassing, zoals een overdekte veranda. Tanninen kunnen ook worden schoongemaakt door schoonmaakmiddelen te gebruiken die voor de normale reiniging van ReliaBoard, TwinFinish en DockSider zijn aanbevolen.

TimberTech
Terrasdelen

Andere overwegingen

Hieronder volgen een paar extra overwegingen om uw TimberTech-terras er op zijn best te laten uitzien. Afhankelijk van de omgeving kunnen alle kleuren van TimberTech-producten in de tijd vervagen als onderdeel van het natuurlijke verweringsproces.

Opbouw van warmte

Let erop dat extreme hitte op het oppervlak van TimberTech-producten door externe bronnen, zoals onder andere brand of weerspiegeling van zonlicht, mogelijk schade kan veroorzaken. Bijvoorbeeld, zonlicht dat gereflecteerd wordt door glas met lage emissiecoëfficiënt (Low-E), kan leiden tot schade aan producten buiten, zoals TimberTech-terrassen, balustrades en andere accessoires, door een verhoging van de oppervlaktetemperatuur die ver boven de normale opwarming door direct zonlicht ligt. Mogelijke schade door een dergelijk gereflecteerd, geconcentreerd licht kan zijn onder andere smelten, doorbuiging, torderen, vervorming, verkleuring van het oppervlak, sterke uitzetting en krimp en ongewone verwering. Hoewel TimberTech-terrasdelen koeler aanvoelen dan veel andere soorten terrasplanken in dezelfde kleuren, worden alle producten warm door de zon. Bovendien worden donker gekleurde delen warmer dan lichte.

Statische elektriciteit

Statische elektriciteit is een natuurlijk verschijnsel bij veel kunststof producten zoals tapijten, bekleding van meubilair en kleding, en onder bepaalde omstandigheden kan dit ook bij alternatieve terrasdelen ontstaan.

Verwijderen van sneeuw en ijs

Zoals elk ander loopoppervlak, kunnen TimberTech-terrasproducten glad worden in winterweer. Wees voorzichtig als u in deze omstandigheden op uw TimberTech-terras loopt. De meeste producten met calciumchloride kunnen worden gebruikt zonder schade te veroorzaken aan het oppervlak van het terras/de veranda. Dit kan een witte aanslag achterlaten die volgens de schoonmaakrichtlijnen hierboven kan worden verwijderd. Metalen of plastic scheppen met een metalen voorrand kunnen het oppervlak van uw TimberTech-terras beschadigen en worden niet aanbevolen voor sneeuwruimen van uw terras.

Belangrijk

Zorg ervoor dat er zich geen stof van betonnen sierblokken of ander metselwerk ophoopt op het oppervlak van het TimberTech-terras, balustrade en accessoires, omdat dit het oppervlak van het terras kan beschadigen. Zaag geen producten op of vlakbij TimberTech-terrasproducten. Verwijder na een klus altijd direct stof, zand, vuil, modder en andere bouwproducten van het TimberTech-terras, de balustrade en accessoires. Zorg ervoor dat bouwvuil en puin niet op het oppervlak van het TimberTech-terras terecht komt. Zaag geen metalen delen, zoals een leuning, op het terras omdat de warme zaagresten in het oppervlak van het terras vast kunnen gaan zitten met vlekken en schade als gevolg.

Download Onderhouds- en reinigingshandleiding